VESTI

Novi Pravilnik o stručnom radu i odluke

Novi Pravilnik o stručnom radu i odluke

Na sledećem linku u odeljku Statut i pravilnici OSS-a se nalazi novi Pravilnik o stručnom radu i dozvolama za rad Orijentiring saveza Srbije, kao i odluke u vezi korišćenja softvera na takmičenjima OLS i odluka o iznosu naknade u slučaju gubitka i oštećenja opreme.

Ove odluke su donešne  kako bi se izbegli problemi sa bodoovanjem koji su pratili čitavu prošlu godinu, kao i da bi očuvali vrednu opremu koju posedujemo, nikako nije u svrhu kažnjavanja organizatora.
 
Uskoro ćemo početi i sa izdavanjem licenci prema novom Pravilniku.
 
Pravilnik i odluke stupaju na snagu od dana objavljivanja na sajtu OSS.
 
Srdačan pozdrav,
 
Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS
13. Kup OK DIF-a

13. Kup OK DIF-a

Rezultate i prolazna vremena sa 13. Kupa OK DIF-a i Prvenstva Srbije na dugim distancama održanog 18. oktobra na trenima Resavice možete  pogledati ovde >>>

In Memoriam

In Memoriam

Dragi orijentirci, dragi prijatelji,

Sve nas je potresla vest da nas je posle teške i kraće bolesti napustio naš dragi Sulejman Šuškić Šule.Ostaće upamćen kao dugogodišnji član SK „DMB“, a možemo slobodno reći da prethodnih godina DMB ne bi ni postojao da nije bilo njega, pomagao je i klub, ali i organizaciju Memorijala Bude Radovića dugo godina. Bio je veteranski reprezentativac Srbije, učesnik gotovo svih regionalnih i nekoliko Svetskih prvenstva, svakako najviše ćemo ga pamtiti po tome kakav je čovek bio, veliki prijatelj, spreman uvek da pomogne.

Dragi Šule, neka ti je večna slava i hvala ti za sve!

KONKURS ZA ORGANIZACIJU TAKMIČENJA U 2021.

KONKURS ZA ORGANIZACIJU TAKMIČENJA U 2021.

Poštovani predstavnici klubova,

 
Pre svega se nadamo da ste dobro i zdravo!
Nadamo se i da se uskoro vidimo na nekom takmičenju, odnosno prolasku epidemije i ukidanju vanrednog stanja u našoj zemlji.
 
U prilogu je dokumentacija za Konkurs za takmičenja u 2021. godini.
Obratite pažnju na kriterijume i datume PRVENSTVA SRBIJE koji su fiksirani.
 
Molimo vas da konkursna dokumenta pošaljete do naznačenog datuma, 4. maja do 24 časova.
 
Srdačan pozdrav,
 
Stevan Roksandić
Generalni sekretar OS
 
Dokumenta možete preuzeti na sledećim linkovima
 
 
 
#ostanikodkuće

#ostanikodkuće

U vreme kada covid-19 preti sa svih strana i kada su preporuke svih državnih institucija da ostanemo kući, naš najbolji trener prethodne godine Dejan Avramović daje odličnu preporuku kako da nastavimo sa orijentiringom i pored toga napravimo odličnu zabavu, pre svega za najmlađe ukućane, ali ne bi bilo loše i oni nešto stariji da se oprobaju. ???? Za kontrole predlažemo voće, a može i neki slatkiš da se nađe. Još bolje ako imate dvorište! Jednostavno je, napravite mapu stana ili dvorišta i krenite u akciju!

Drugi Kamp za mlade i perspektivne sportiste –  Vlasina

Drugi Kamp za mlade i perspektivne sportiste – Vlasina

Na sjajnim terenima oko Vlasinskog jezera u periodu od 1. do 4. avgusta održan je drugi Kamp za mlade i perspektivne sportiste u organizaciji našeg saveza i finansiranje Ministarstvo Omladine I Sporta.
Kamp je poslužio i kao priprema za Prvenstvo jugoistočne Evrope. Rukovodioci kampa bili su članovi stručnog štaba i treneri Dejan Avramović i Bojan Komarčević, uz tehničku podršku Srđana Markovića i Dejana Nikolića, na kampu je učestvovalo preko 25 mladih sportista iz cele Srbije.
Učesnici su bili smešteni u hotelu Narcis Vlasinsko Jezero koji je pružio našim sportistima odlične uslove.

Slike sa kampa možete pogedati na ovom linku >>>

Kamp mladih i perspektivnih sportista na Divčibarama

Kamp mladih i perspektivnih sportista na Divčibarama

Na Divčibarama je u toku Kamp mladih i perspektivnih sportista koji se održava uz finansiranje i pomoć Ministarstvo Omladine I Sporta, a na kome učestvuje oko 40 dece iz klubova širom Srbije. Treneri na kampu su Dragiša Bauer i Aleksandar Petrović uz pomoć tehničkog osoblja Srđana Điđija Markovića i Marka Radovanovića. Na kampu vlada sjajna atmosfera, deca imaju po dva treninga dnevno, a u pauzi uživaju u čarima Divčibara.

ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE REZULTATI

ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE REZULTATI

 

    U petak, 10. maja održano je drugo Školsko prvenstvo Srbije u orijentiringu.

Za razliku od prošle godine, ove je učestvovalo preko 150 takmičara iz cele Srbije.

Tehnički organizator je bio naš Savez uz podršku Saveza za školski sport Srbije i Ministarstva omladine i sporta.

Konačne pojedinačne i rezultate po školama sa Školskog prvenstva Srbije koje je održano 10. maja na Košutnjaku, Beograd možete preuzeti ovde >>>

Detaljne pojedinačne rezultate možete preuzeti ovde >>>

Prolazna vremena možete preuzeti sa ovog linka.

SVETSKO ŠKOLSKO PRVENSTVO

SVETSKO ŠKOLSKO PRVENSTVO

   U periodu od 30. aprila do 5. maja u Estoniji se održava Svetsko školsko prvenstvo u orijentiringu na kome će, prvi put učešće uzeti i naša reprezentacija i to ženska reprezentacija u sastavu Anastasija Ljubenović, Dunja Tatić, Miljana Marković i Robin Nikolić, trener je Bojan Komarčević, a vođa tima Ivan Bukvić. Odlazak naše reprezentacije većim delom finansiran je sredstvima Saveza za školski sport, a podsećamo vas da je Srbija domaćin narednog Svetskog školskog prvenstva 2021. godine.
Budimo uz naš tim!!!
Više detalja na sajtu https://www.isforienteering2019.ee
Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS
Svetski dan orijentiringa 2019

Svetski dan orijentiringa 2019

SVETSKI DAN ORIJENTIRINGA
15. maj 2019. godine

U sredu , 15. maja 2019. godine, širom sveta obeležiće se Svetski dan orijentiringa, manifestacija u kojoj će učestvovati oko 100 zemalja, članica Međunarodne orijentiring federacije i različitih teritorija, sama manifestacija trajaće tokom čitave nedelje od 15. do 21. maja, od srede do utorka, kada će biti moguće isplanirati aktivnosti.

Orijentiring savez Srbije se naravno, kao i prethodnih godina pridružuje ovoj manifestaciji i pokušaće da doprinese promociji važnosti bavljenja sportom, zdravom načinu života, povezantosti orijentiringa i predmeta u školama, ali i da ostvari glavni cilj ove manifestacije, a to je da se što više dece i ljudi upozna i uključi u naš sport. Prošle godine u našoj zemlji je bilo blizu 9000 učesnika i naša zemlja je zauzela 12. mesto od blizu 100 zemalja i teritorija učesnica, pretprošle smo bili na 7. mestu, što je za svaku pohvalu koja je i stigla od predstavnika Međunarodne orijentiring federacije, ali i dokaz da ove godine može da nas bude još više, a cilj nam jeda nadmašimo rekordni broj iz 2017. godine, zamislite svaki klub da angažuje bar 5 pojedinaca, koji bi otišli u po jednu školu i radili manifestaciju sa
150 učenika, to znači da bi nas ove godine bilo oko 15000, moguće je zar ne?
Moguće je da nas bude i više, od nas zavisi !!!

Pozivamo vas da se uključite u organizaciju manifestacije. Poziv možete preuzeti ovde >>>

 

ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

ŠKOLSKO PRVENSTVO SRBIJE

   Ove godine Školsko prvenstvo Srbije biće održano na Košutnjaku, 10. maja 2019. godine.
Ovo je prilika koju treba da iskoristite i kontaktirate škole u vašem okruženju, napravite obuku i preko njihovih škola ih prijavite na takmičenje. Očekujemo veći broj učesnika nego prošle godine na Divčibarama i verujemo da će to biti jedan veliki praznik našeg sporta.
Na takmičenju mogu učestvovati i svi regisrovani takmičare, njihova prijava mora biti preko njehovih škola.
Bilten br. 1 preuzmite ovde >>>
Prijavni list za kategorije ŽOŠ/MOŠ 12 – Devojčice/dečaci osnovna škola, 5. i 6. razred preuzmite ovde >>>
Prijavni list za kategorije ŽOŠ/MOŠ 14 – Devojčice/dečaci osnovna škola, 7. i 8. razred preuzmite ovde >>>
Prijavni list za kategorije ŽSŠ/MOŠ 16 – Devojčice/dečaci srednja škola, svi razredi preuzmite ovde >>>
Prvi licencirani seminar za nastavnike

Prvi licencirani seminar za nastavnike

Prošle subote, 9. marta, u Šapcu smo po prvi put održali licencirani seminar za nastavnike „Orijentiring u okviru obaveznih
fizičkih aktivnosti predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje“ u organizaciji Regionalnog centra za stručno usavršavanje.

Učestvovalo je 30 nastavnika iz osnovnih i srednjih škola Šapca. U odličnim uslovima za održavanje seminara, kao i praktičnog dela na karti koju smo pripremili za ovu priliku, može se reći da je seminar bio uspešan. Očekujemo da će se nastaviti interesovanje nekih nastavnika i da će orijentiring „oživeti“ u Šapcu. Takođe, očekujemo da će i ostale sredine po Srbiji zatražiti održavanje seminara. Održavanje ovakvih seminara je veliki korak ka omasovljavanju našeg sporta.

Seminar su održali prof. dr. Irina Juhas i Branislav Radosavljević, licencirani orijentiring treneri. 

Zlatni kompas za najbolje u 2018. godini

Zlatni kompas za najbolje u 2018. godini

Na skupštino OSS-a održanoj 17. marta dodeljene su tradiconalne nagrade Zlatni kompas za najbolje u 2018. godini.

Dobitnici priznanja za najbolje mlade takmičare su Jovana Grozdanić i Dušan Marković iz PSK „Pobeda“, najbolji juniori su Olga Stanojević i Miloš Bilić iz PSK „Pobeda“, najbolji senior Nikola Bilić iz istog kluba, dok je najbolja seniorka Dragana Dokmanović iz SK „Magic Map“.

Najbolji trener je Bojan Komarčević, selektor reprezentacije, a najbolji klub je PSK „Pobeda“.

Specijalno priznanje, za poseban doprinos razvoju orijentiringa dodelili smo doajenu orijentiringa i dugogodišnjem organizatoru mnogobrojnih takmičenja, članu PSK „Avala“, gospodinu Stanislavu Žolnaju. Čestitamo svim dobitnicima!!!

8. Mediteranski šampionat u orijentiringu

8. Mediteranski šampionat u orijentiringu

U periodu od 22. do 24. februara u španskom gradiću Bulas u blizini Mursije, održan je 8. Mediteranski šampionat u orijentiringu. Našu zemlju su predstavljali Dragana Dokmanović i Stefan Bilić u seniorskoj, Olga Stanojević i Dušan Marković u juniorskoj kategoriji. Vođa puta bio je Zoran Milovanović koji je predsednik Mediteranske orijentiring federacije.
Najveći uspeh napravila je Olga Stanojević osvajanjem bronzane medalje na dugoj distanci.
Ovo je ujedno bio i šampionat sa najviše učesnika u istoriji, ukupno 9 zemalja, a Srbija je zauzela 5. mesto iza Francuske, Španije, Portugala i Italije, a ispred Hrvatske, Severne Makedonije, Libana i Kipra.
Pored takmičenja održan je i sastanak predstavnika Mediteranske orijentiring konfederacije, gde je još jednom potvrđena želja da orijentiring bude u programu Mediteranskih igara, primljene su i dve nove članice, Alžir i Liban.
Povratak naše delegacije je u ponedeljak u toku dana.
Čestitamo im na rezultatima i zahvaljujemo se na odzivu i borbi za nacionalni dres.
U prilogu i nekoliko slika sa takmičenja i proglašenja pobednika.
Stevan Roksandić
Generalni sekretar OSS