U sredu, 24. maja 2017. godine, širom sveta u organizaciji Međunarodne orijentiring federacije (IOF) obeležen je Svetski dan orijentiringa, manifestacija u kojoj je učestvovalo oko 100 zemalja, na blizu 2000 lokacija i sa blizu 250 000 učesnika.

Orijentiring savez Srbije, uz veliku podršku Ministartsva omladine i sporta organizovao je Svetski dan orijentiringa širom Srbije na preko 35 lokacija sa 10000 učesnika, pretežno dece školskog uzrasta i studenata.

Svetski dan orijentiringa obeležen je u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, Pančevu, Omoljici, Beogradu, Smedrevskoj Palanci, Azanji, Kragujevcu, Paraćinu, Valjevu, a zbog lošeg vremena manifestacija u Ljigu i Novom Pazaru odložena je za naredne dane.

Cilj ove manifestacije bio je da se što više dece i ljudi upozna i uključi u ovaj sport koji je odlično razvija ne samo fizičke, već i pshološke sposobnosti dece i mladih, a odvija se napolju, pretežno u zdravim sredinama, parkovima, šumama, pored reka, na planinama, čistom vazduhu u prirodi. Glavni akcenat je stavljen na školsku decu, a najveći razlog za to je povezanost orijentiringa sa mnogim školskim predmetima (fizičko vaspitanje, geografija, likovno, informatika, matematika, bilogija, priroda i društvo, svet oko nas, istorija…), međutim sve to nije sprečilo i sve ostale zainteresovane da uzmu učešće u ovoj manifestaciji.

Rezultati prošlogodišnje manifestacije već su vidljivi, orijentiring je novi član Saveza za školski sport Srbije, a prvo Otvoreno školsko prvenstvo Srbije u orijentiringu, održano je u Kragujevcu početkom aprila, ocenjeno kao veoma uspešno. Rezultati ovogodišenje manifestacije se tek očekuju, a već 2. juna na Kalemegdanu biće održana manifestacija orijentiring u škole, kao deo projekta orijentiringa u sklopu školskih aktivnosti i direktne povezanosti sa gradivom koje deca uče u školi.

Orijentiring savez Srbije neće se zaustaviti na tome, a cilj je orijentiring u svim regionima Srbije, klubovi iz tih regiona, još veći razvoj orijentiringa u regionima u kojima postoje klubovi i osnivanje orijentiring sekcija u školama širom Srbije.

Website manifestacije: http://www.worldorienteeringday.com/

Ukoliko želite da izvestite sa ove manifestacije, pozovete nas u goste, mi ćemo se rado odazvati, a kontakt osobe za saradnju sa medijima su:

Stevan Roksandić, generalni sekretar OSS – tel: 060/662-8564, mail: oss@orijentiring.rs

Dobrica Jelić, kordinator manifestacije – tel: 063/827-6074 mail: ddsan@orion.rs

ORIJENTIRING SAVEZ SRBIJE JE UZ PODRŠKU MINISTARSTVA OMLADINE I SPORTA ORGANIZOVAO SVETSKI DAN ORIJENTIRINGA.